Inflația în Europa scade la 6,1%
Inflația în Europa a scăzut la 6,1%, dar unii experți avertizează: consumatorii nu vor vedea imediat o diferență pe rafturile pieței.
Rata inflației din Europa a luat o întorsătură pozitivă, cu o scădere semnificativă la 6,1%, dar consumatorii nu au văzut încă o ușurare reală în ceea ce plătesc pentru alimente și alte produse de necesitate.
Cifra anuală din mai a scăzut de la 7% în aprilie pentru cele 20 de țări care folosesc moneda euro, a anunțat joi agenția de statistică a Uniunii Europene Eurostat.
Inflația din Germania, Franța și Italia - cele mai mari trei economii care au folosit moneda - a scăzut cu 6,1%, 5,1% și, respectiv, 7,6%.
A fost un semn binevenit că explozia creșterilor de prețuri – care a atins un vârf cu două cifre record în octombrie anul trecut – se îndreaptă în direcția bună.
Dar economiștii au avertizat că vor trece multe luni până când consumatorii nemulțumiți vor vedea niveluri mai normale ale inflației reflectate pe etichetele de preț din magazine.
Prețurile alimentelor din zona euro au crescut cu 12,5% în mai față de anul precedent, dar s-au redus în continuare de la creșterea de 13,5% înregistrată în aprilie.
Cheia pentru inflația generală mai scăzută au fost prețurile la energie, care au scăzut cu 1,7% față de un an în urmă, după o creștere de 2,4% în urmă cu o lună.
Inflația de bază, care exclude alimentele și energia volatile, a scăzut la 5,3% de la 5,6% în aprilie. Această cifră este văzută ca un indiciu mai bun al presiunilor asupra prețurilor din economie din cauza cererii de bunuri și a salariilor mai mari.
Este suficient de mare încât se așteaptă ca Banca Centrală Europeană să aprobe o altă creștere a ratei dobânzii la reuniunea din 15 iunie.
Inflația a declanșat la jumătatea anului 2021, când temerile inițiale cu privire la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia au determinat creșterea prețurilor la gaze naturale și petrol, în parte din cauza îngrijorării că va exista o scădere a livrărilor. O situație care a survenit în timp ce economia globală a revenit din perioada cea mai gravă a pandemiei de COVID-19, aprovizionat cu piese și materiale.
Germania, aflată în recesiune, a încercat să atenueze lovitura prețurilor mari la energie cu subvenții pentru gospodării și întreprinderi și bilete de transport public reduse.
Acest lucru a ajutat parțial la stoparea creșterii costurilor energiei, dar costul alimentelor în țară este încă în creștere.
Zona euro a evitat recesiunea în primele luni ale anului, în mare parte datorită guvernelor care s-au luptat să alinieze surse de gaze naturale non-ruse pentru a evita o catastrofă energetică.
Economia a crescut cu doar 0,1% în primele trei luni ale anului.
De asemenea, influențează creșterea economică creșterile rapide ale ratei dobânzii din partea Băncii Centrale Europene, care încearcă să lupte cu inflația spre rata țintă de 2%.
Ratele mai mari ale dobânzilor influențează costul împrumuturilor în întreaga economie, ceea ce face mai costisitoare obținerea unui credit ipotecar pentru a cumpăra o casă sau un împrumut pentru investiții în afaceri – la rândul său, reducând cererea de bunuri care duce la creșterea inflației.