Mesagerul.ro

Schweighofer continuă practicile ilegale: lemn tăiat ilegal din

Schweighofer continuă practicile ilegale: lemn tăiat ilegal din Parcul Național Retezat, în curtea fabricilor companiei austriece

Schweighofer continuă practicile ilegale: lemn tăiat ilegal din Parcul Național Retezat, în curtea fabricilor companiei austriece

INVESTIGAȚIE VIDEO DECLIC: 

Schweighofer continuă practicile ilegale: lemn tăiat ilegal din Parcul Național Retezat, în curtea fabricilor companiei austriece

 O investigație a Comunității Declic a demonstrat că fosta companie Holzindustrie Schweighofer (actualmente HS Timber) continuă să achiziționeze lemn din parcurile naționale românești, deși oficial susține că a renunțat la astfel de practici.

 Echipa de investigație a documentat pas cu pas o serie de transporturi de lemn, de la exploatarea din Parcul Retezat, Valea Râul Alb, la depozitul din Lancrăm și, într-un final, la fabrica Schweighofer din Sebeș.

Mai mult, una dintre cele două exploatări monitorizate de Declic s-a dovedit a fi complet ilegală. Potrivit datelor obținute de Declic de la Ministerul Mediului, amenajamentul menționat nu are aviz de mediu și nici nu este aprobat prin ordin de ministru.

Investigația poate fi urmărită aici: https://go.declic.ro/investigatie-Schweighofer-

Investigația Declic a fost lansată în contextul în care HS Timber a cerut, din nou, să primească certificarea FSC care atestă oficial că lemnul pus pe piață provine din surse sustenabile și că este tăiat 100% legal.

 Firma din Austria a pierdut asocierea cu FSC în 2017, după o campanie derulată de Declic împreună cu EIA și alte organizații de mediu. Pentru a primi din nou certificare FSC, HS Timber s-a angajat să nu mai achiziționeze lemn din parcurile naționale din România.

Forest Stewardship Council (FSC) este organismul international care atestă oficial că lemnul pus pe piață provine din surse sustenabile și că a fost tăiat legal.

Investigația Declic demonstrează că unul dintre depozitele care aprovizionează fabrica Schweighofer din Sebeș primește lemn din Parcul Național Retezat, de pe Valea Râul Alb. Depozitul din Lancrăm nu depozitează separat acest lemn. Acest fapt contrazice declarațiile repetate ale celor de la HS Timber care pretind că lemnul care merge spre fabricile sale este depozitat separat pentru a nu fi amestecat cu material lemnos din parcurile naționale.

 „Cei de la depozit ne-au mărturisit că ei nu verifică sursa primară a unui transport. Asta ne confirmă că în fabricile companiei austriece continuă să intre lemn cu surse incerte, chiar ilegale. Pretinsa trasabilitate cu care se mândrește Schweighofer s-a dovedit a fi o ficțiune” declară Antoniu Bumb, coordonatorul campaniilor de salvare a pădurilor derulate de Declic.

HS Timber achiziționează lemn de la peste 600 de depozite. Conform datelor făcute publice de EIA Environmental Investigation Agency din SUA, marea majoritate a acestor depozite nu țin registre care să specifice proveniența lemnului. 

„Companiile forestiere vor continua să folosească lemn ilegal pentru că aduce imens de mult profit. Soluția pentru diminuarea jafului din păduri e de acum în ograda Guvernului. Declic a cerut implementarea unor sisteme de monitorizare video a transporturilor și alerte satelitare. Astfel, autoritățile vor vedea în cel mai scurt timp când se taie în zone ca cea din parcul Retezat sau când este transportat lemn ilegal. S-a decis finanțarea acestor sisteme prin PNRR, dar nu putem aștepta până vor veni acei bani. Implementarea sistemului trebuie să înceapă imediat, de exemplu cu stații pilot de supraveghere în zonele cu cele mai multe tăieri ilegale. Iar banii din PNRR să fie folosiți pentru extinderea sistemului’’, a mai declarat Antoniu Bumb

Investigația poate fi urmărită aici:https://go.declic.ro/investigatie-Schweighofer-

Sau descarcată de aici:https://we.tl/t-nEqfrBR0FQ

 Pentru informații suplimentare:

Antoniu Bumb, campaigner Declic

antoniu@declic.ro      

0746799409

Roxana Pencea Brădățan

0723024300

roxana@declic.ro

copyright © 2022 mesagerul.ro